fbpx

Ajankohtaista

Jos oma taloustilanne huolettaa, mitä kannattaa tehdä?

Sääntö numero 1 : Älä jää yksin

Kirjoitin jo aiemmin siitä kuinka tärkeää on pyytää apua. Törmään jatkuvasti sekä naisiin että miehiin, jotka eivät ole kertoneet tilanteestaan kenellekään, eivät edes sille lähimmälle ihmiselle, omalle kumppanille. Tilanne ahdistaa, hävettää, suututtaa. Pahimmissa tapauksessa mielen valtaa synkkyys, jonka seurauksena ulospääsyä ei nähdä. Asian jakamista parempana vaihtoehtona nähdään jopa se viimeinen keino paeta tilannetta – jokainen varmasti tietää mitä ratkaisua tarkoitan.

Näissä tilanteissa kerron aina, että kyse on kuitenkin vain rahasta. Paperista, jolla on jokin arvo. Sinä olet itse paljon, paljon, arvokkaampi. Ja vaikka kertominen asiasta voi tuoda läheisiltä arvostelua, syytöksiä ja riitoja, niin asiat ovat aina selvitettävissä jotenkin. Ei elämä lopu, vaikka rahat loppuvatkin. Ja kaikki, ihan kaikki ongelmat, jotka liittyvät rahaan, voidaan jollain keinoin ja jollain aikavälillä ratkaista.

Ymmärrän kuitenkin niitä ihmisiä, jotka yksin valvovat öisin rahahuoliaan. Ilman rahaa ei selviä montakaan päivää. Helpotusta ei myöskään tuo syyllistävyyteen taipuvainen yhteiskunta, jossa kyllä lainaa mielellään tarjotaan, mutta ongelmien syntyessä ymmärrystä ei juuri heru. Saatat saada vastaasi pankkivirkailijan, joka toruu ankarasti vastuutonta käyttäytymistäsi tai ulosottomiehen, jonka ei ole mahdollista huomioida sitä, että saat vuokrasi maksettua ja lapsellesi ruokaa ostettua. Elämä ei tunnu reilulta, eikä aina edes elämisen arvoiselta.

Tästäkin huolimatta toinen sääntö kuuluu…

Sääntö numero 2: Ota vastuu tilanteestasi

Et välttämättä ole edes itse syypää velkatilanteeseesi. Voi olla, että olet taannut lainan parhaalle ystävällesi, jonka taloustilanne petti ja velat jäivät sinun maksettavaksi. Tai ex-puolisosi käytti tietojasi väärin ja sinulle jäi erossa velkataakka, josta et enää selviä. Tai on tapahtunut jotain muuta sellaista, jonka vuoksi sinun mielestäsi velat eivät kuuluisi sinun harteillesi.

Tästäkin huolimatta on tärkeää, että otat vastuun tilanteestasi! Sen sijaan, että vain kärsisit asiasta ja syyttäisit ulkopuolisia tekijöitä, olisi tärkeää, että käyttäisit energiasi tilanteen ratkaisemiseen tavalla tai toisella. Vain sinä voit ottaa askeleen siihen suuntaan, että saat paremman huomisen ilman kamppailua ja unettomia öitä.

Hyväksy siis tilanne, vaikka elämä tuntuukin epäoikeudenmukaiselta. Toki jos kohtaamasi vääryys on oikaistavissa, niin tee parhaasi sen eteen. Päätään ei kannata hakata seinään kuitenkaan liian pitkään, sillä aiheutat vain itsellesi pitkäksi aikaa päänsäryn, joka ei häviä ihan heti. Hyväksyminen saattaa olla ainut keino päästä elämässä eteenpäin.

Voi myös olla, että tilanne on karannut käsistä pikkuhiljaa, kuin varkain, pitkän ajan kuluessa. Olet ehkä eronnut, jäänyt työttömäksi, sairastunut, jäänyt kahden asunnon loukkoon, sortunut nuoruuden huumassa toistuviin pikavippeihin tai ottanut peliongelman tai muun riippuvuuden kanssa kamppaillessasi liikaa velkaa. Syitä voi olla monia, yhteistä näillä kaikille tapauksille yleensä on kuitenkin, että velkaantuminen ei ole tapahtunut tarkoituksella. Sinulla on ollut aikomus maksaa velat pois, mutta ajan saatossa tilanne on pahentunut ja olet korjannut tilannetta aina uudella velalla. Näissäkin tilanteissa asian jakaminen ja vastuun ottaminen on tärkeää. Mitä pikemmin, niin sen paremmin tilanne on ratkaistavissa, mutta muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä.

Sääntö numero 3. Selvitä vaihtoehdot

Kun olet jakanut tilanteesi ja huolesi läheisen kanssa – ehkä saanut jo ihan konkreettista apuakin raha-asioihin tai ongelmiin – olet hyväksynyt, että tilanteesi on nyt tämä mikä se on, niin seuraavaksi on aika punnita eri ratkaisuvaihtoehtoja. Tässä on hyvä käyttää ulkopuolista apua; ota yhteys oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan, soita meille neuvontapuhelimeen tai kirjoita Takuusäätiön chat-palveluun. Myös seurakunnan diakoniatyö, kelan toimeentulotuki tai sosiaalitoimiston harkinnanvarainen tai ennaltaehkäisevä toimeentulotuki voi olla apukeino. Pääasia, että tartut johonkin saatavilla olevaan apuun.

Erilaisia kokonaisvaltaisia ratkaisukeinoja voi olla useita. Jokainen tilanne on omanlaisensa ja siksi on tärkeää selvittää sinun tilanteesi kokonaisuudessaan. Alkuun päästään perheen kokonaisvaltaisella tilannekartoituksella, jonka perusteella voidaan arvioida paras keino edetä. Järjestelykeinona voi olla esimerkiksi avustuksen hakeminen, suorat maksusopimukset velkojien kanssa, velkojen neuvottelu pienemmäksi, sosiaalinen luototus, Takuusäätiön takaus veloille tai virallinen velkajärjestely käräjäoikeudesta.

Ammattilaisen kanssa sinun on helpoin käydä tilanteesi läpi, jotta voit rauhassa punnita eri vaihtoehtoja.

Jokaisen pilven takana paistaa aurinko, se kannattaa muistaa vaikka synkkä sää kestäisi pitkäänkin.

Kaikkea hyvää päivääsi,

Satu Mäkelä”