fbpx

Ajankohtaista

COVID-19 vaikuttaa talouteen!

Asioiden ennakoiminen on osa tasapainoista taloutta. Aina kaikkea ei kuitenkaan pysty ennakoimaan.

Ns. koronaviruksen vaikutus yksilön, perheiden ja yrittäjien talouteen
on merkittävä! Moni yrittäjä, niin pienemmät kuin suuremmatkin ovat ajautuneet tilanteeseen, että joutuvat pohtimaan ovien sulkemista, kun erilaiset suositukset rajoittavat nyt perustoimintaa, eikä asiakkaita näy ja kaupanteko on taantunut.

Työntekijän kannalta lomalle jäämiseen velvoittaminen, YT- neuvottelut, lomautus, palkaton  vapaa, työnantajan konkurssi ovat isoja asioita, mitkä vaikuttavat myös tuloihin. Kun yllättäen tai pienellä varoajalla joutuukin palkkatyöstä ansiosidonnaiselle tai peruspäivärahalle, saattaa oma talous jopa kaatua.

Nyt onkin tärkeää tehdä laskelmat omista tai perheen tuloista ja pakollisista menoista ja kartoittaa, että pysyykö tilanne vielä balanssissa vai tuleeko asioille tehdä jotain.

On tärkeää turvata mm. asuminen ja lääkkeiden hankkiminen ruoan saamisen lisäksi – velkojen maksaminen tulee vasta tuon jälkeen.

Jos laskelma osoittaa sen, ettei kaikkia pakollisia menoja saa enää maksetuksi, kannattaa tarkistaa erilaisten tukien saanti mahdollisuudet.

Velkoja pystyy usein myös järjestelemään. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa moni velkoja on jo ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan velallisten kanssa, jotta tämän haasteellisen ajanjakson yli päästäisiin.

Ratkaisut ovat yksilöllisiä. Siksi velkoja tarvitsee tiedot lainan ottaneen tilanteessa tapahtuneista muutoksista. Mitä tarkemman käsityksen heille pystyy antamaan kokonaistilanteesta, sen paremmat mahdollisuudet on saada toimiva ratkaisuehdotus velkojalta.

Tilanne on hankala myös monelle yrittäjille, niin pienyrittäjille kuin suuremmillekin yrityksille. Heidän ahdinkoa helpottamaan on suunniteltu erilaisia tukirahoituksia, lainan takaus mahdollisuuksia ja tilitysaikataulujen uudelleen laatimismahdollisuuksia jne. Kassavirtalaskelmien päivitys ja toimintastrategian tarkennus on olennainen osa, jotta saa realistisen kuvan tilanteesta ja on mahdollisuus toimia siten, että pelastettavissa oleva toiminta saataisiin vielä elvytetyksi mahdollisilla tuki- ja järjestelytoimilla.

Veloista eroon päivystys puhelimeen soittamalla, puh 060092211 (1,79€/min + ppm/mpm), saat tietoa ja ideoita erilaisista mahdollisuuksista edetä tilanteen hallintaan saamiseksi.

Kanssamme on mahdollisuus tehdä myös toimeksiantosopimus. Tietoa saat myös oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvontapalveluiden puhelinpäivystyksistä ja chat- palveluista.

Virus ei ehkä katoa, mutta se tullaan saamaan hallintaan!
Nyt on tärkeää estää taloudellisen tilanteen kaatuminen, on kyse sitten yksilöstä tai yrittäjästä. Lamaantuminen ei auta ketään, nyt täytyy toimia!

Sari Ovaskainen
Talousohjaaja, talous- ja velkaneuvoja