fbpx

Ajankohtaista

Tiedä kuinka paljon rahaa on tulossa ja menossa. Kirjanpito kuntoon!

Talousohjaajan ja velkaneuvojan työssäni olen huomannut, että asiakkaat harvoin tietävät kuinka paljon tienaavat. Joku tuntuma asiasta yleensä on, mutta sekin voi heittää jopa satasia. Sama pätee menoihin. Helppo kysymys; ”kuinka usein sähkölasku tulee?” Ei yleensä lainkaan tietoa. Jos luvut eivät ole selvillä, elämästä tulee pientä jännitysnäytelmää päivästä toiseen; ”tippuuko tänäänkin postiluukusta joku ikävä maksua vaativa kirje, vaikka tilin lopulle olisi todellakin jo muuta käyttöä”. Tällöin talous ei tietenkään voi olla hallinnassa. Ja se edelleen vaikuttaa myös koko elämänhallinnan tunteeseen. Jos tiedät taloutesi luvut, sinulle rahan tuleminen ja meneminen ei ole enää peikko. Vaikka joutuisitkin miettimään mihin suuntaan sen jaat, niin että se varmasti riittää. Taloudenhallinnan tunteen kautta saat myös samaa fiilistä muuhun elämään. 

Eräs perhe, jonka kohtasin työssäni, pelkäsi menettävänsä kodin, koska laskuja ja lainoja oli jäänyt rästiin useamman kuukauden ajalta, kun yritystoiminta oli yhtäkkisesti hiljentynyt lähes tyystin. Samaan aikaan isot kulut tietenkin juoksivat. Perheen isä oli pitänyt huolta koko perheen toimeentulosta ja taakka meinasi käydä ylivoimaiseksi yksin kantaa. Yhdessä avasimme kaikki laskut ja pistimme luvut paperille. Samalla kävimme läpi kaikki muutkin velat sekä omaisuuden. Kävi ilmi, että omaisuutta oli paljon enemmän kuin velkaa. Tässä vaiheessa isä ei vielä saanut sanaa suustaan, koska oli niin alamaissa, mutta tuli jo kuukauden päästä kiittämään. Tällöin hän oli kuin kokonaan toinen ihminen, allapäin olevasta hiljaisesta miehestä oli tullut hymyilevä ja puhelias. Hän oli nimittäin astellut lähes samalta istumalta pankkiin ja saanut perheen raha-asiat järjestettyä lainan avulla. Lainaa hän pystyi taas hyvin lyhentämään, sillä mielialan kohentuessa hän oli päässyt taas työn makuun ja tilauksiakin oli alkanut tulla enemmän.

Tietenkään kirjanpito ei aina pelasta tilannetta, eikä ole ratkaisu rahaongelmiin, mutta silti olen sitä mieltä, että se on yksi tärkein asia mitä voit tehdä oman taloutesi hyväksi! Vaikka lukujen laittaminen paperille tuottaisi tuskaa ja vaikka mieluummin kulkisit vain päivä kerrallaan eteenpäin kokoajan pahenevassa tilanteessa, lupaan, että lukujen työstö lopulta tuo paremman olon ja saa myös tarttumaan toimeen kokonaistilanteen parantamiseksi. Usein on myös helpompi tehdä se jonkun kanssa yhdessä. Ehkä läheisesi voi auttaa asiassa tai voit olla myös meihin yhteydessä, jotta voimme yhdessä lähteä kartoittamaan tilannetta.

Satu Mäkelä