fbpx

Ajankohtaista

Älä koskaan maksa velkaa velalla!

Kun talous on liian kireällä ja pesukone hajoaa, niin sitä ei enää osteta jo tapissa olevalla luottokortilla, vaan pahimmassa tapauksessa otetaan pikavippi, joka ajatellaan maksettavan seuraavasta tilistä pois. ”Eihän se korko silloin niin iso ole…”. Tilipäivän jälkeen huomataan, että tässä kuussa olivatkin vuorossa auton vakuutusmaksut ja muut harvemmin tulevat kulut ja laskujen jälkeen saldoksi jää vain hiukan vippiä suurempi summa. Jotta saadaan taas mentyä kuukausi eteenpäin, on otettava hiukan lisää lainaa. Pikkuhiljaa lainojen erät vievät jo niin suuren summan tuloista, että niistä selvitään juuri ja juuri. Ja taas yllätyksien sattuessa on pakko turvautua lainaan. Liian usein tätä jatketaan liian pitkään, niin pitkään, kunnes huomataan, että lainoista ei ole enää mitään mahdollisuutta selvitä. Silloin koetetaan edelleen itse järjestellä ja yhdistellä lainoja. Kuitenkaan aina ei kaikkia lainoja saada kerralla yhdistettyä ja silloin yritys ei välttämättä pelasta tilannetta, vaan sitä edelleen valitettavasti tekohengitetään, ennen lopullista korttitalon kaatumista. 

Vakuudettomia luottoja tarjotaan netin kautta ja niissä korot ovat huimia. Alle 10 000 euron lainoilla korot ovat olleet keskimäärin 20 – 50 % ja yli 10 000 euron lainoissa noin 12 – 20 %. Vuonna 2013 tuli voimaan korkokatto alle 2 000 euron vippeihin. Korko voi maksimissaan olla 50 % + viitekorko. ”Pienen” koron vuoksi tätä kattoa on kierretty tarjoamalla yli 2 000 euron joustoluottoja tai sitten lakia ei edes noudateta. Tällä hetkellä on onneksi suunnitteilla  korkokatto, joka koskisi kaikkia lainoja. Eduskunnan talousvaliokunta esitti, että korko voisi olla maksimissaan 20%. Valiokunta tiukensi hallituksen esitystä, joka oli 30%. Samalla tulisi muiden kulujen katoksi 150€. Sormet ja varpaat ristissä, että tämä toteutuisi ja saataisiin laillinen koronkiskonta Suomessa kuriin! Lain olisi tarkoitus tulla voimaan syksyllä, mutta ongelmana on ne kymmenet tuhannet ihmiset, jotka ovat ajautuneet ongelmiin vippien ja korkeiden korkojen vuoksi.

RATKAISUKEINOJA ON OLEMASSA, VAIKKA TILANNE TUNTUISIKIN TÄLLÄ HETKELLÄ KAAOKSELTA

Eräällä asiakkaallani lainat olivat kasvaneet lähemmäksi 50 000 euroa, vaikka mitään näkyvää ei rahoilla ollut hankittu. Muutaman vuoden liiallinen tekohengitys oli ajanut hyvätuloisen ihmisen ongelmiin. Kaikkiin lainojen eriin ei pakollisten kulujen jälkeen palkka enää millään riittänyt, ja joka kuukausi oli otettava lainaa hiukan lisää, velkamäärä vain kasvoi ja kasvoi. Tilanne saatiin kuitenkin pelastettua, ennen kuin velat kaatuivat ulosottoon, mutta se vaati pitkällistä neuvottelua velkojien kanssa. Tässä tapauksessa voitiin pienentää velkojen lyhennyksiä noin 75% ja velkaantuminen saatiin pysäytettyä. Mikä parasta asiakkaani voi jälleen nauttia elämästään, kun ainainen stressi laskujen maksun suhteen on poissa. Rahaa jää elämisen kuluihin ja joskus myös matkoihinkin. Luottokortteja hän ei enää käytä kuin lentojen varaamiseen, sillä hän säästää aina tulevia menoja varten.